maandag 18 mei 2009

Langevingertaart



LANGEVINGERTAART
Je hebt nodig:
2 pak langevingers
2 deciliter slagroom
2 eetlepels suiker
2 bananen
3 eetlepels suiker
half kopje water
half glaasje rum of tweedrank
plastic huishoudfolie
cakeblik

Bereiden:
* Doe het water met 3 eetlepels suiker en half glaasje rum of tweedrank in een pannetje en breng dit aan de kook.
* Bekleed een cakevorm met plastic folie.
* Klop de slagroom met 2 eetlepels suiker stijf.
* Snijd de bananen in dunne plakjes.
* Haal langevingers door het suikerwater en bekleed hiermee de bodem van het cakeblik, doe hier een dunne laag slagroom
overheen, een laagje bananenplakjes, weer een dunne laag slagroom. Herhaal deze handelingen tot het cakeblik vol is en
eindig wel met een laag langevingers.
* Cakeblik afdekken met plastic folie en minimaal 3 uur in de koelkast laten opstijven.

Voor het opdienen:
* De taart storten, in plakken snijden en afgarneren met een toefje slagroom en een plakje banaan. (Of met kerst een
passende kerstversiering).

Je kunt natuurlijk i.p.v. banaan ook andere vruchten nemen. Dit naar eigen smaak.

zaterdag 16 mei 2009

Fondant aardappelen


Ingrediénten:

3 aardappelen van plm 100-150 gram
150 gram ongezouten boter
50 ml groentebouillon

Snijdt het bovenste en onderste stuk van de aardappelen af en snijdt de rest zo dat je een cylindervorm krijgt.

Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur en als het bruisen gestopt is de aardappelen toevoegen.
Laat ze bakken tot ze goudbruin zijn aan de onderkant en draai ze dan om.
Voeg voorzichtig de bouillon toe (dat kan erg bruisen!).
Voeg daarna peper en zout toe.
De fondant aardappelen zijn klaar als je gemakkelijk een mes in de aardappel kunt steken.

maandag 4 mei 2009

Pittige spinazie


ingrediënten

  • 500 g verse spinazie
  • 2 eetlepels olie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 theelepels sambal

bereiden

Was de spinazie in ruim water. Laat de blaadjes in een vergiet goed uitlekken. Verhit de olie in een wok of hapjespan. Voeg de knoflook toe. Fruit de ui met de sambal even aan. Schep de spinazie erdoor en laat de blaadjes al omscheppend slinken. Breng de spinazie op smaak met zout en peper.



Bron: Iens recepten

zondag 3 mei 2009

Asperge-blauwe kaas-kroketten


250 gram groene asperges
60 gram boter
60 gram bloem
200 ml melk
75 gram blauwe kaas, verkruimeld
150 gram paneermeel
2 eieren
bloem

Breek de onderste twee centimeter van de asperges
en snijd de rest in stukjes.
Leg de voetjes op de bodem van een pan, bedek ze met
een schone theedoek en leg de aspergestukjes op de theedoek.
Giet er zoveel water op dat de aspergestukjes nét onder water
zijn en breng met wat zout aan de kook.

Begin na een minuut of vijf met controleren of ze al gaar zijn.
Til de theedoek met de gare aspergestukjes uit de pan, laat
hem even boven de pan uitdruipen en laat daarna de
aspergestukjes in een vergiet uitlekken en afkoelen.

Laat de aspergevoetjes nog een kwartiertje doorkoken in
het achtergebleven water. Giet daarna het geheel door een
zeef en vang de aspergebouillon op in een maatbeker.
Je hebt 200 ml aspergebouillon nodig, vul aan met water
als je minder hebt en gooi iets weg (of vries het in, voor
volgende creatieve uitspattingen of in de soep) als je meer hebt.

De aspergevoetjes gooi je weg.
Smelt de boter op een laag vuurtje. Als de boter gesmolten is,
gooi je in één keer de bloem erbij. Roer tot het een gladde
massa is en roer dan, scheutje voor scheutje, de melk erdoor.
Na elke scheut melk roer je stevig, tot de saus weer helemaal
glad is.

Roer op dezelfde manier de aspergebouillon erdoor.
Laat de saus een kwartier op laag vuur doorkoken;
roer af en toe.
Hak de gare aspergestukjes fijn.
Haal de saus van het vuur en roer de kaas erdoor.
Als de kaas is opgelost, meng je de aspergestukjes
door de saus en maak je deze op smaak met zout,
peper en nootmuskaat.

Spreid de aspergeragout (want dat is het nu) uit op
een bord en zet dit minstens twee uur in de koelkast,
totdat de ragout helemaal is afgekoeld en opgesteven.
Klop de eieren in een diep bord los met een klein beetje water.
Spreid het paneermeel uit op een bord en de bloem op een
ander bord.

Vorm de ragout tot acht kroketten en haal ze door de bloem,
daarna door ei, dan door paneermeel, nogmaals door het ei
en nogmaals door paneermeel.
Let er op dat de paneerlaag (ook op de kopse kanten)
goed sluit, anders loopt de vulling uit je kroketten tijdens
het bakken.

Dit wordt een beetje een kliederboel, omdat de ragout
waarschijnlijk vrij slap is. Maar oefening baart kunst en
de zevende kroket krijgt al een professionele vorm.
Bak de kroketten per twee of drie vijf minuten in olie van
180 graden.


Liever witte asperges?
Kan ook.
Kook in dat geval ook
de schillen mee onder
de theedoek,
om de bouillon nog
aspergeër te krijgen.
En laat de blauwe kaas
weg.


Liever geen asperges? Laat ze weg,
en voeg andere groenten toe (kleingesneden wortel,
broccoli, diepvriesdoperwtjes).

Of maak kaaskroketten: gebruik melk in plaats van
bouillon en vervang de blauwe kaas door twee ons
geraspte oude kaas.

Bron: Vegatopia, recept van Maartje