maandag 18 mei 2009
Langevingertaart
LANGEVINGERTAART
Je hebt nodig:
2 pak langevingers
2 deciliter slagroom
2 eetlepels suiker
2 bananen
3 eetlepels suiker
half kopje water
half glaasje rum of tweedrank
plastic huishoudfolie
cakeblik
Bereiden:
* Doe het water met 3 eetlepels suiker en half glaasje rum of tweedrank in een pannetje en breng dit aan de kook.
* Bekleed een cakevorm met plastic folie.
* Klop de slagroom met 2 eetlepels suiker stijf.
* Snijd de bananen in dunne plakjes.
* Haal langevingers door het suikerwater en bekleed hiermee de bodem van het cakeblik, doe hier een dunne laag slagroom
overheen, een laagje bananenplakjes, weer een dunne laag slagroom. Herhaal deze handelingen tot het cakeblik vol is en
eindig wel met een laag langevingers.
* Cakeblik afdekken met plastic folie en minimaal 3 uur in de koelkast laten opstijven.
Voor het opdienen:
* De taart storten, in plakken snijden en afgarneren met een toefje slagroom en een plakje banaan. (Of met kerst een
passende kerstversiering).
Je kunt natuurlijk i.p.v. banaan ook andere vruchten nemen. Dit naar eigen smaak.
zaterdag 16 mei 2009
Fondant aardappelen
Ingrediénten:
3 aardappelen van plm 100-150 gram
150 gram ongezouten boter
50 ml groentebouillon
Snijdt het bovenste en onderste stuk van de aardappelen af en snijdt de rest zo dat je een cylindervorm krijgt.
Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur en als het bruisen gestopt is de aardappelen toevoegen.
Laat ze bakken tot ze goudbruin zijn aan de onderkant en draai ze dan om.
Voeg voorzichtig de bouillon toe (dat kan erg bruisen!).
Voeg daarna peper en zout toe.
De fondant aardappelen zijn klaar als je gemakkelijk een mes in de aardappel kunt steken.
Labels:
bijgerecht,
fondant aardappelen,
vegetarisch
maandag 4 mei 2009
Pittige spinazie
ingrediënten
- 500 g verse spinazie
- 2 eetlepels olie
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 ui, gesnipperd
- 2 theelepels sambal
bereiden
Was de spinazie in ruim water. Laat de blaadjes in een vergiet goed uitlekken. Verhit de olie in een wok of hapjespan. Voeg de knoflook toe. Fruit de ui met de sambal even aan. Schep de spinazie erdoor en laat de blaadjes al omscheppend slinken. Breng de spinazie op smaak met zout en peper.Bron: Iens recepten
Labels:
bijgerecht,
courgette,
spinazie,
vegetarisch
zondag 3 mei 2009
Asperge-blauwe kaas-kroketten
250 gram groene asperges 60 gram boter 60 gram bloem 200 ml melk 75 gram blauwe kaas, verkruimeld 150 gram paneermeel 2 eieren bloem Breek de onderste twee centimeter van de asperges en snijd de rest in stukjes. Leg de voetjes op de bodem van een pan, bedek ze met een schone theedoek en leg de aspergestukjes op de theedoek. Giet er zoveel water op dat de aspergestukjes nét onder water zijn en breng met wat zout aan de kook. Begin na een minuut of vijf met controleren of ze al gaar zijn. Til de theedoek met de gare aspergestukjes uit de pan, laat hem even boven de pan uitdruipen en laat daarna de aspergestukjes in een vergiet uitlekken en afkoelen. Laat de aspergevoetjes nog een kwartiertje doorkoken in het achtergebleven water. Giet daarna het geheel door een zeef en vang de aspergebouillon op in een maatbeker. Je hebt 200 ml aspergebouillon nodig, vul aan met water als je minder hebt en gooi iets weg (of vries het in, voor volgende creatieve uitspattingen of in de soep) als je meer hebt. De aspergevoetjes gooi je weg. Smelt de boter op een laag vuurtje. Als de boter gesmolten is, gooi je in één keer de bloem erbij. Roer tot het een gladde massa is en roer dan, scheutje voor scheutje, de melk erdoor. Na elke scheut melk roer je stevig, tot de saus weer helemaal glad is. Roer op dezelfde manier de aspergebouillon erdoor. Laat de saus een kwartier op laag vuur doorkoken; roer af en toe. Hak de gare aspergestukjes fijn. Haal de saus van het vuur en roer de kaas erdoor. Als de kaas is opgelost, meng je de aspergestukjes door de saus en maak je deze op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spreid de aspergeragout (want dat is het nu) uit op een bord en zet dit minstens twee uur in de koelkast, totdat de ragout helemaal is afgekoeld en opgesteven. Klop de eieren in een diep bord los met een klein beetje water. Spreid het paneermeel uit op een bord en de bloem op een ander bord. Vorm de ragout tot acht kroketten en haal ze door de bloem, daarna door ei, dan door paneermeel, nogmaals door het ei en nogmaals door paneermeel. Let er op dat de paneerlaag (ook op de kopse kanten) goed sluit, anders loopt de vulling uit je kroketten tijdens het bakken. Dit wordt een beetje een kliederboel, omdat de ragout waarschijnlijk vrij slap is. Maar oefening baart kunst en de zevende kroket krijgt al een professionele vorm. Bak de kroketten per twee of drie vijf minuten in olie van 180 graden. Liever witte asperges? Kan ook. Kook in dat geval ook de schillen mee onder de theedoek, om de bouillon nog aspergeër te krijgen. En laat de blauwe kaas weg. Liever geen asperges? Laat ze weg, en voeg andere groenten toe (kleingesneden wortel, broccoli, diepvriesdoperwtjes). Of maak kaaskroketten: gebruik melk in plaats van bouillon en vervang de blauwe kaas door twee ons geraspte oude kaas. Bron: Vegatopia, recept van Maartje |
Labels:
. asperges,
bijgerecht,
vegetarisch
Abonneren op:
Posts (Atom)