maandag 31 augustus 2009

Dak Makhani linzen



Ingrediënten:
1 kop zwarte urhad of zwarte linzen
1/3 kop kidney bonen
1 eetlepel geraspte gember
2 theelepels grofgemalen venkelzaad
een snufje chillipoeder
1 theelepel turmeric (koenjit)
3 a 4 eetlepels ghee of olie
1 snufje hing (staat ook wel bekend als asafoetida of duivelsdrek)
t theelepel komijnzaad
1 eetlepel fijngesneden knoflook en gember
1 middelgrote ui, heel fijn gesneden
2 a 3 middelgrote tomaten, in kleine stukjes gesneden
1/2 theelepel Garam Masala
1/2 kop verse room
2 eetlepels fijngehakte koriander
zout naar smaak

Bereiding:

Was de zwarte linsen en de kidneybonen en laat ze een nacht weken.
Kook ze daarna met zout, chillipoeder,venkelzaad, turmeric en de gemalen gember totdat de linzen en de bonen gaar zijn en zacht.
Maak ze met een vork een beetje fijn.
Verhit de olie of de ghee in een pan met dikke bodem en doe de komijnzaad en de hing erin en laat het spetter.
voeg dan de gember, knoflook en de uien toe en laat ze zachtjes bakken tot ze goudbruin zijn.
Voeg dan de garam masala toe en de gesneden tomaten.
Laat het koken tot de tomaten fijn zijn gekookt en de olie boven komt drijven.
Voeg dan de linzen en de bonen bij het mengsel en voeg desnoods wat water toe.
Laat het nog 15 minuten op een heel laag vuurtje doorkoken en doe eer dan de room bij.
Laat nog even stoven voor vijf minuten en haal het dan van het vuur af.
Garneer met het fijngesneden korianderblad.

donderdag 20 augustus 2009

Pommes Dauphines

Ingrediënten:

1kg kruimige aardappelen
125gr boter
2.5 dl groentebouillon
125gr bloem
4 eieren
dragon

Voorbereiding:
Schil de aardappelen, kook ze gaar en laat ze even afstomen. Stamp ze vervolgens fijn.

Bereidingswijze:

Kook de groentebouillon samen met de boter.
Kiep vervolgens de bloem in één keer bij de bouillon.
Roer het geheel met een houten lepel tot een papje.
Laat het even afkoelen en doe de eieren er dan één voor één bij.
Roer het geheel tot een glad papje en meng het beslag met de geprakte aardappels.
Snijd de dragon fijn en voeg deze toe aan het mengsel.
Maak met twee lepels quenelles (een soort kogelvormige balletjes).
Frituur de quenelles ongveer 4 minuten op 180 C°.
Na het frituren heb je echte Pomme Dauphines.

maandag 17 augustus 2009

Aardappelkoekjes met zalm


4 aardappels (ca. 700 gram, vastkokend)
2 eierdooiers
2 eetlepels bloem
5 eetlepels olie
200 gram gerookte zalmfilet
4 eetlepels zure room
4 eetlepels rode imitatiekaviaar

Aardappels schillen en wassen. Boven kom aardappels fijn raspen.
Eierdooiers, bloem, zout en peper erdoor mengen.
Aardappelmengsel in 18 porties verdelen.
In koekenpan met anti-aanbaklaag 4 eetlepels olie verhitten.
Aardappelkoekjes in pan scheppen en met bolle kant van natgemaakte eetlepel platdrukken.
Aardappelkoekjes in ca. 10 minuten gaar bakken, halverwege keren en rest van olie toevoegen.
Uit pan scheppen en laten uitlekken op keukenpapier.
Zalm in 18 repen snijden.
Op elke aardappelkoekje reepje zalm leggen.
Garneren met zure room en kaviaar.


Bron: Mag-gi kookclub

zondag 16 augustus 2009

Rode pastarol gevuld met bloemkool


Hoofgerecht voor vier personen

500 gram bloemkool
1 3/4 dl droge witte wijn
zout
1 tl Italiaanse keukenkruiden
100 gram magere kwark
3 el crème fraîche
50 gram Parmezaanse kaas
peper
nootmuskaat
125 gram bloem
1 ei
1 tl olie
1 el tomatenpuree
200 gram broccoli

De bloemkool schoonmaken en in kleine roosjes verdelen.
In een pan 1 dl wijn, eventueel wat water, zout en de Italiaanse keukenkruiden aan de kook brengen.
Hierin de bloemkoolroosjes in ca. 10 minuten gaar koken.
De bloemkool in een vergiet laten uitlekken en in een foodprocessor of roerzeef pureren.
De kwark , 2 el crème fraîche en de Parmezaanwse kaas erdoor roeren.
Op smaak brengen met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
Van de bloem, het ei, de olie en de tomatenpuree pastadeeg maken volgens dit recept.Uitrollen tot een langwerpige lap van 2 mm dik
De lap losjes rond de deegroller en op een schone theedoek weer uitspreiden.
De bloemkoolpuree erover uitstrijken, randen can ca. 1 1/2 cm breed vrijhouden. De pastarol stevig in de theedoek rollen en de uiteinden met touw vastbinden.
De rol tot gebruik in de koelkast leggen.

De broccoli schoonmaken en in stukjes snijden. In een pan met 1 dl water en zout, de broccoli in ca. 10 minuten gaarkoken.
In een foodprocessor of roerzeef of staafmixer de broccoli met vocht pureren.
4 dl witte wijn en 1 el crème fraîche erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Terug doen in de pan.
In een grote pan met ruim kokend water de pastarol in de theedoek ca. 30 minuten gaarkoken. Intussen vier borden voorverwarmen. De broccolisuas weer zachtjes verwarmen.
De pastarol uit de pan nemen en de theedoek verwijderen. De rol in 12 plakken snijden.
De plakken dakpansgewijs op de warme borden leggen en er wat saus naast schenken.
De rest van de saus overdoen in een sauskom en apart erbij geven. Serveer er gegrilleerde tomaten en een gemengde eikebladsaus bij.

Kaas-pistache truffels

Borrelhapje.
Ingrediënten voor ca. 20 stuks

100 gram pistachenootjes
100 gram boerenbieslookkaas
200 gram verse roomkaas
1 el fijngeknipte bieslook
1 el fijngehakte peterseli
peper, zout

De pistachenootjes pellen en (in een foodprocessor) heel fijn hakken.
Korstjes van de bieslookkaas afhalen en de kaars fijnraspen.
In een kom de verse roomkaas fijnprakken.
De bieslookkaas, 1/4 van de pistachenootjes, de bieslook en peterselie erdoor mengen.
Op smaak brengen met peper en zout.
De rest van de pistachenootjes op een bord strooien.
Van het kaasmengsel kleine balletjes draaien. De balletje door de pistachenootjes wentelen.
Op een schaal leggen

Knöpfli (Zwitserse aardappelkoekejs)


Bijgerecht voor 2 personen.
250-300 gram koude aardappelen
15 gram boter of margarine
1 ei
75 gram bloem
Peper, zout nootmuskaat
Geraspte kaas

Boven een kome de aardappelen raspen of met een vork fijnmaken.
In een pannetje de boter smelten.
Het ei, 50 gram bloem, de gesmolten boter en wat peper, zout en nootmuskaat door de aardappelen roeren.
In een pan water met 1 tl zout aan de kook brengen. Op een bord de rest van de bloem strooien.
De aardappelmassa in gedeelten in de bloem tot 11/2 tot2 cm dikke rolletjes uitrollen.
De rolletjes in plakjes van 1 cm snijden.
In het kokende water de plakjes in 1-2 minuten gaar koken tot ze boven komen drijven. De plakjes uit het water scheppen en laten uitlekken.
De plakjes in een ingevette overschaal leggen en met de kaas bestrooien.
De oven voorverwarmen op 200 graden celcius en de plakjes in ca. 15 minuten goudbruin bakken

donderdag 13 augustus 2009

Thaise aardappelkcurry

Ingrediënten
  • 4 grote, bloemige aardappelen
  • 1 grote ui
  • 1 bosje koriander
  • 1 teentje look
  • 350 ml kokosmelk
  • 1 el zonnebloemolie
  • peper en zout
  • 200 g pompoen
  • 1 pastinaak
  • 1 el rode currypasta

Snipper de ui en de knoflook
Snijd de aardappelen en alle andere groenten in stukjes van ongeveer 2 cm.
Verhit de olie en wok de groenten.
Voeg de curry pasta toe.
Wanneer de groenten zacht worden (na een tiental minuten) voeg je de kokosmelk toe.
Laat nog enkele minuten sudderen.
Voeg de versnipperde koriander toe net voor je de curry van het vuur haalt.


donderdag 6 augustus 2009

Gerookte zalmtaartjes

1/8 liter melk
6 cl crème fraîche
2 eieren
85 gram geraspte (Cheddar) kaas
50 gram gerookte zalm
1 tl Worcestershire saus
2 eetelepels fijngesneden lente uitjes

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden C en vet minimuffinvormpjes in met boter, olie of bakspray.
  2. Klop het Bisquickmengsel, de melk, de crème fraîche, de Worcestershire saus en de eieren met een vork tot een homogene massa en roer de rest van de ingrediënten er doorheen.
  3. Lepel ongeveer 1 el in de minimuffinvormpjes.
  4. Bak 15 tot 20 minuten tot ze goudbruin zijn en laat ze 5 minuten afkoelen.
  5. Haal ze daarna uit de vormpjes en serveer