maandag 27 juli 2009

Baba au rum




Ingrediënten:
Voor het deeg:

2 eieren
200 gram suiker
5 cl melk
50 gram boter
400 gram bloem
1 pakje bakpoeder

--

Voor de siroop:

½ liter water
1 kop poedersuiker
30 cl oude rum
1 of 2 vanillestokjes
enkele gekonfijte kersen

--

Verwarm de oven op 180°C. Klop de volledige eieren met de suiker. Wanneer het mengsel schuimt, doet u er de melk bij, de gesmolten boter en de bloem.
Goed roeren, tot u een heel glad deeg heeft. Doe er op het laatste moment de gist bij en klop krachtig.
Bestrijk de babavorm met boter, giet het deeg erin en plaats in de oven. Laat gedurende ongeveer 30 minuten bakken (th. 7, 180°C). Wanneer de baba gebakken is, steek je er het lemmet van een mes in: het moet droog naar buiten komen. Laat afkoelen.

--

De siroop: meng het water met de suiker en een in de lengte doormidden gesneden vanillestokje. Voeg de rum toe en verwarm de siroop tot hij bijna kookt. Doordrenk het gebak met de siroop. Nadat het de eerste laag heeft opgenomen, overgiet u het nog enkele keren, tot het volledig doordrenkt is. Vergeet de morellen of gekonfijte kersen niet.

--

Tip: Om het deeg licht te maken, moet je het lang kloppen, zodat het lucht opneemt. Om de baba goed te doordrenken en vochtig te maken, zorg je dat de rumsiroop elke keer zeer heet wordt uitgegoten.

Je kunt voor de baba een grote ringvorm gebruiken of kleine ringvormpjes.
Voor de baba op de foto is een siliconenvorm gebruikt met kleine inkepingen.

Tip: Het wordt vaak geserveerd met ongeklopte niet gezoete slagroom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten