zondag 26 juli 2009

Warme groententerrine

Ingrediënten: voor 8 personen
  • 300 gram winterwortel
  • 300 gram broccoli of spruitjes
  • 300 gram bloemkool of knolselderij
  • zout
  • 100 gram Parmezaanse kaas à 100 gram
  • 3 eieren
  • 1/4 liter slagroom
  • 1 tl kerriepoeder
  • nootmuskaat
  • peper
  • 1 prei met veel groen
  • 50 gram walnoten
Bereiding:
De winterwortel schoonmaken en in stukjes snijden.
De broccoli schoonmaken, de stronk in dunne plakjes snijden en de rest in kleine roosjes verdelen.
De bloemkool schoonmaken en in roosjes verdelen.
De groenten in drie afzonderlijke pannen in water met zout in ca. 10 minuten gaar koken.
De groenten overdoen in 3 kommen.
De groenten ieder apart goed uit laten lekken en uitdamoen en deze na elkaar pureren in een foodprocessor of een roerzeef. (Wel steeds eerst schoonmaken)
Door elke groente 1 ei en 3 eetelepels slagroom roeren.
De wortelpuree op smak brengen met zout en kerriepoeder.
De broccoli- en bloemkoolpuree op smaak brengen met zout, nootmuskaat en peper.
Van de prei het groene blad afsnijden, in een pan met kokend water de preibladeren ca. 3 minuten blancheren.
In een zeef onder kous stromend water afspoelen.
De preibladeren in de lengte in 2 lagen uit elkaar trekken.
Een cakevorm (Inh: 1 1/2 liter) invetten en bekleden met de preibladeren en deze ca 4 cm laten overhangen.
Achtereenvolgens de broccolipuree, b,oemkoolpuree en wortelpuree in de vorm scheppen.
De bovenkant glad strijken en de preibladeren er overheen vouwen.
De vorm afdekken met aluminiumfolie en gaatjes in de folie prikken.
De walnoten fijnhakken.
De oven cvoorverwarmen op 200 graden C.
De cakevorm in een braadslede etten. De braadslede vullen met koken water tot ca. 2cm onder de rand.
De groenteteriine in ca. 1 1/2 uur gaar laten worden, ze is gaar als ze in het midden stevig aanvoelt.
Intussen n een pannetjes de rest van de room op hoog vuur ca. 5 minuten laten inkoken en de gehate walnoten erdoor roeren.
De groententerrine in ca. 16 plakjes snijden. Op 8 bordjes leggen. Een beetje saus ernaast scheppen.
De rest van de saus apart in een sauskom erbij geven.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten