zondag 22 maart 2009

Champignons in knoflook-roomsaus

Voor 4 personen.
Ingrediënten:
400 gram (grot)champignons
2 fijngehakte sjalotjes
30 gram boter
1/2 teentje knoflook
1/2 dl medium dry sherry
1 tl fijngehakte dragon
1 tl fijngehakte basilicum
1 mespuntje thijmblaadjes
1.5 dl ongeslagen slagroom
1 dl stijfgeslagen slagroom
zout en peper
4 fleurons of 1 sneetje wittebrood

Bereiding:
  • Borstel de champignons en snijd ze in schijfjes. Fruit de sjalotsnippers een paar tellen in de hete boter, voeg de champignons toe en laat even meefruiten. Voeg dan de uitgeperste knoflook, de sherry, de kruiden en de ongeslagen slagroom toe en laat alles pruttelen tot de champignons gaar zijn en de saus voldoende ingekookt is. Spatel er de stijfgeklopte slagroom door en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de champignons over 4 voorerwarmde vuurvaste schaaltjes of cocottes, garneer met een fleuron of een in boter gebakken driehoekje brood en serveer direct.

N.B. een fleuron is een halvemaanvormig uitgestoken stukje bladerdeeg. Dit moet voor het bakken met losgeklopt ei worden bestreken.
Die room en slagroom maken het gerecht natuurlijk lekker vet, ik zou zelf een light variant kookroom nemen en de stijfgeklopte slagroom vervangen door een halfvolle variant.

Bron: Vegetarisch fijnproeven Château Neercanne Maastricht Hans Snijders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten