vrijdag 13 maart 2009

Mousseline van asperges met waterkerssaus
Werelddeel: Europa - Land: Nederland


Naam:
Mousseline van asperges met waterkerssaus
Omschrijving:
Calorieën:
Bereidingstijd: 48 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Categorie: Voorgerechten
Moelijkheids graat: Moeilijk
De benodigdheden:
3 el. boter
400 gr. witte asperge, gekookte
2 eieren
1.5 dl. room
2 sjalotten, gesnipperde
1.5 bossen waterkers
0.5 dl. vermout, droge
1 dl. wijn, witte
1 dl. gevogeltefond
Nootmuskaat
30 aspergepunten
9 kerstomaatjes, gehalveerde
Zout
Peper

Benodigde materialen: vormpjes (zgn. ramequins),
een keukenmachine, een zeef en borden.
En vooral: een goede weegschaal.
Bij het maken van een mousseline is het juist
afwegen van de ingrediënten van groot
belang.
Gebruik dus een goede weegschaal.
De voorbereiding:

De Bereidingswijze:
Met de vermout wordt bedoeld een droge witte Franse
vermout als Noilly Prat.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Beboter de vormpjes met tweederde van de boter.
Pureer de asperges met de eieren,
tweederde van de room en peper en zout in
de keukenmachine.

Vul de vormpjes met dit mengsel en plaats ze onafgedekt
in de oven gedurende 40 minuten.
Smelt voor de saus de boter en fruit hierin de sjalotjes
tot ze glazig zijn.
Voeg de vermout, de wijn en de fond toe en kook het
geheel in tot er eenderde overblijft.
Voeg een minuut voor het einde van de kooktijd de
waterkers toe, maar hou voor elk bord een takje achter.
Pureer de saus in de keukenmachine, druk door een
zeef en breng op smaak met nootmuskaat, peper,
zout en de rest van de room.

Maak op elk bord een krans van vijf aspergepunten
en de gehalveerde kerstomaatjes.
Giet de saus als een spiegel op de borden en
stort de aspergemousseline in het midden.
Leg er een takje waterkers op

Bron: Joop van leeuwarden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten